welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Dino

geschreven door Jeroen, Ulaan Bator, 12-05-2004

We hebben in de ochtend ons eerste boedistische klooster bezocht. Het Gandante-gchineken khiid ligt op een half uurtje lopen van ons hostel. Mits je de goed loopt tenminste. We hebben er uiteindelijk een uur over gedaan. Wat niet erg was want het weer was goed vandaag.
We lopen door de poort waar je wat duivenvoer kunt kopen en komen aan op een plein. Recht voor ons ligt de grootste tempel met een 25 meter hoog beeld erin. Omdat we toerist zijn moeten we betalen om naar binnen te mogen. We hebben allebei het gevoel dat we bedonderd worden dus we betalen niet. Over het hele complex zie je mensen aan de gebedsrollen draaien en allerlei dingen steeds weer aanraken.
De dwangmatige handeling is door de boedhisten uitgevonden...

In een ommuurd gedeelte staan 4 gebouwen rond een plein. Hier worden honderden duiven gevoerd. De oplossing voor het duivenprobleem in Amsterdam. Op 1 vaste plek veel voeren! In de stad zelf is namelijk geen duif te vinden.

Terug van het klooster zijn we gaan lunchen bij de european bakkery store. Het ziet dan ook blank van de mensen op het terras. De prijzen zijn ook pittig voor de gemiddelde mongool, denk ik. Hier ontmoeten we de Zwitsers, Caroline en Valentine weer. Toch een appart idee. In een land dat 15x groter is dan Frankrijk kom je iedereen die je ontmoet hebt in de trein weer tegen.

We besluiten om naar het natuur historisch museum te gaan. Het blijkt absoluut de moeite waard. Er is een grote verzameling vulkanische stenen, veel vogels die hier voorkomen, een woestijnbeer ( jaja, die bestaat, bijna uitgestorven welliswaar), wilde ezels, sneeuwluipaarden enz. Veel dieren die je in Mongolie niet zou verwachten. Daarnaast hebben ze een schitterende verzameling van dinosaurus beenderen en eieren. vooral het komplete skelet maakt indruk en de 2 die gestorven zijn midden in een gevecht en nog precies in die houding liggen.
In de Gobi woestijn worden vele overblijfselen gevonden. Meer dan 70 miljoen jaar geleden hebben ze daar geleefd. Erg mooi en interressant. Oja, wist je dat de kameel (met 2 bulten) oorspronkelijk uit Mongolie komt?

's avonds Chinees gegeten om alvast in te komen. De fooi die we wilde geven werd geweigerd. En wij wilde alleen maar onze togrog opmaken...

 vorig verslag

 volgende verslag