welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schoolboeken kopen

Pakse 18 en 19-1-2008

Martin is vanochtend vroeg vertrokken richting Pakse. Joon en ik willen ook die kant op maar hebben geen haast. een vietnamees/ franse kunstenaar (Cam) verteld dat hij met de boot gaat en dat klinkt wel heel erg leuk. 1,5 uur trekt de Mekong aan ons voorbij. Vissers in bootjes, blote kindertjes in het water en een frisse wind in je gezicht. Een aanrader!

In Pakse zoek ik snel een kamer. Een hok zonder een raam maar het maakt me niet zoveel uit. Joon en Cam leggen hun spullen in mijn kamer. Zij gaan vanavond met de nachtbus naar Vientianne. We lunchen samen en ze besluiten met me mee te lopen naar Delta coffee. Ik heb namelijk gelezen dat zij zich inzetten voor scholen op het Bolaven plateau. De eigenaresse (een Laotiaanse) verteld wat maar ik moet eigenlijk haar man hebben (Alan, een maleier) en die is er pas vanavond. Alan heeft een koffie plantage op het Bolaven Plateau. De koffie is hier dan ook geweldig. Joon gaat naar de sauna en Cam gaat fotograveren. Ik heb nog wat verhalen te schrijven. 's Avonds eten we gezamenlijk en dan neem ik afscheid van mijn reisgenoten.

Ik vertel Alan dat ik liever spullen koop dan geld geef en vraag hem wat de scholen nodig hebben. Hij heeft de afgelopen jaren de scholen bij kilometer 9 en 11 herbouwd en is nu bezig met kilometer 12. Ik kan schriften en pennen kopen als ik wil. Ik zeg dat ik meer dacht aan schoolboeken. Nou, dat is helemaal goed maar wel duur! Dus ik vraag:"hoe duur?" Nou, wel 10.000 Kip per boek! Dat is dus 80 eurocent. De kinderen hebben nu geen boek. Alleen de leraar. 1 boek per 2 kinderen zou dus geweldig zijn. Morgen komt Ankana me ophalen en gaan we samen boeken kopen. Ankana is de manager van Delta coffe en ze doet ook veel voor de projecten.

Zaterdag
Ankana komt me ophalen met de brommer. Op de markt is een stalletje met schoolboeken. De boeken blijken goedkoper dan verwacht. Ongeveer 50 eurocent per stuk. Ankana weet precies hoeveel kinderen er op school zitten en de verdeling over de klassen. Level 1 heeft 50 kinderen terwijl er in Level 5 nog maar 20 kinderen zijn. School is gratis maar oudere kinderen hebben vaak taken thuis. In eerste instantie koop ik voor ieder Level taalboeken. Volgens Ankana is dat het nuttigst. En voor alle 160 kinderen een schrift, pen en lineaal. Geloof me, dat is een hele stapel! Na wat rekenen kom ik tot de conclusie dat ik nog geen 60 euro aan het uitgegeven ben. Ankana is zeer aangenaam verrast als ik voorstel voor alle levels ook een rekenboek te kopen. Voor iedere klas een nuttige poster voor aan de muur en een voetbal. Nicolaas heeft nu 120 Euro uitgegeven. Er is wel een tuktuk nodig om de stapels boeken naar het kantoor van Ankana te brengen. Daar laat ze me de foto's zien van het herbouwen van de scholen bij kilometer 9 en 11. De gaten in de muren en het dak worden gedicht, het houtwerk geschilderd, De zandvloer word een betonvloer en overal nieuwe bankjes. Bij nr 11 is ook een WC gemaakt ( zeer uniek in Laos) en een waterpomp om de handen te wassen.

Morgen gaan we de boeken brengen!!!

 vorig verslag

 volgende verslag

Slideshow

kaartje